Megszűnt a mobil eredetiségvizsgálat!

 

A Nemzeti Közlekedési Hatóság újonnan bevezetett rendszerének sem a gépjármű tulajdonosok, sem a szakemberek nem örülnek. Bár a hatóság szerint az átállás zavartalan és zökkenőmentes volt, a másik oldalon rossz informatikai rendszerről beszélnek. Nehéz igazságot tenni, de tény, hogy a NKH az ügyintézés egyszerűsítéséről beszél, a szakma pedig nem érti ebbe a koncepcióba hogyan is fér bele a mobil eredetiségvizsgálat megszüntetése.

 

A tavalyi évben megszületett rendelet szerint, az előzetes eredetiség vizsgálatot április elsejétől csak és kizárólag a hatósággal szerződést kötött partnerek, szakszervizek végezhetik. Változik a szolgáltatási díj megfizetésére vonatkozó szabályozás is. A díjat a helyszínen kell megfizetni, megszüntetve ezzel a csekkes fizetés lehetőségét. Ami talán tényleg az előnyére válik az új rendszernek az, hogy az eredetiség vizsgálat elvégzését igazoló dokumentumot, a helyszínem a szakszervizben megkaphatjuk, felgyorsítva ezzel az ügyintézések menetét.

 

Vannak szakszervizek, akik nem a változások miértjét kezdték el keresni, hanem a lehető leghamarabb felkészülni azokra. Az időben való átállás sokat jelenthet. Az egyik ilyen szakszerviz hálózat a Magyar Autóklub hálózata, mely gyorsan reagálva átállt az új szoftverre, megszerezte a szükséges engedélyeket és ezzel biztosították, hogy valamennyi műszaki állomáson vizsgálhatják az eredetet.

 

 

Miért kell újra és újra eredetiségvizsgálatot készíttetni?

Valószínűleg Ön is elgondolkodott már azon, hogy miért kell egy járművet minden adásvétel előtt elvinni eredetiségvizsgálatra, ezzel plusz költséget és utánajárást okozva, mikor korábban egyszer már megtörtént az azonosítók vizsgálata.

 

A válasz egyszerű. Azért kell, mert az eredetiségvizsgálat kiszűri a bűncselekmény útján manipulált járműveket, ezáltal biztonságot nyújt a leendő tulajdonosnak. A biztonság pedig különösen fontos, amikor megtakarításainkból, vagy kölcsönből komoly összeget áldozunk egy járműre.

 

A vizsgálat során a jármű valódiságán túl további fontos információkhoz is jutunk, vagyis meggyőződhetünk arról, hogy a jármű ténylegesen rendelkezik-e a meghirdetett műszaki, technikai, jogi paraméterekkel.

 

Az eredetiségvizsgálat azonban nemcsak a vevő érdekeit védi. Védi az eladó érdekeit is azzal, hogy a vizsgálat visszakereshető képanyaggal rögzíti a jármű akkori állapotát.