Részletek, melyekre érdemes figyelni autó vásárláskor

Autóvásárláskor nem szabad elhamarkodni a döntésünket. Attól még, hogy egy gépjármű kívülről szép állapotban van, nem biztos, hogy a belseje is hasonló minősgben lesz. Persze ezeket a részeket ideiglenesen fel lehet tupírozni elfogadható, sőt sokszor csodaszép megjelenéssel, de az agyonhasznált alkatrész, elem hibája rövid idő múltán ugyan úgy visszaköszön. Amikor pedig előjön az elhallgatott probléma, álltalában csőstől jön, és már a vevő gondjait növeli.

Ezért aztán nem győzzük hangsúlyozni, hogy a vétel előtt minél alaposabban nézzék át a gépjárművet, menjenek vele próbakört, hogy a meglévő hibákra fény derülhessen. Ezen problémák ugyanis negatív hatással lehetnek az eladó félre, az ár kialkuvása közben.

 

Amikre érdemes figyelni

- Külső sérülések, festés

Autóvásárlás előtt ellenőrizze le a gépjárművetElsőként általában a külső sérüléseket és az elemek megfelelő illesztkedését veszi figyelembe mindenki. Egy autó vizitre érdemes magunkkal vinni szakembert, azonban ha csak magunk megyünk, és van rá lehetőségünk, mindenképpen vigyünk magunkkal festékvastagság-mérőt, melynek segítségével könnyedén megállapíthatjuk, hogy egy elemet hány alkalommal festettek újra. Ne riadjunk el az autó megvásárlásától, ha egy-egy elem nem a gyári festékvastagsággal van ellátva. Elképzelhető, hogy egy apró sérülés miatt festették újra az adott elemet. Akkor már gyanakodhatunk, ha több egymáshoz közelálló elemen vastagabb a festék, ugyanis ebből arra következtethetünk, hogy egy nagyobb törés végett kellett elemeket javítani / cserélni.

 

- Gumiabroncsok és a fékek állapota

A gumik állapotára is ügyelni kell, mivel ha túlhasznált kerekekkel veszünk autót, számolnunk kell a rövid idő elteltével bekövetkező gumicsere kiadásokkal is. Új gumik esetében a mintamélység 8-10 milliméter. Amennyiben a vizsgált kerék mintázata 4 milliméter közelében jár, a gumi már megérett a cserére.

 

- Motortér

Mindenképpen pillantsunk be a motortérbe is, merthát az a gépjármű lelke. És ha ott bent nincs minden rendben, akkor bizony nem lehetünk biztosak abban sem, hogy hazáig eljutunk a frissen vásárolt autónkkal. A Motortér első pillantásra igényesnek tűnhet, azonban ha túlságosan is tiszta, az már gyanakvásra adhat okot, mivel az eladók sokszor a takarítással leplezik az olajfolyás jeleit. Ellenkező esetben is nézzünk körül jobban, ugyanis ha a motortér túlságosan koszos, valahol szivároghat az olaj is, ami hosszútávon jelentős költségkiadásokat vonhat maga után.

 

- Váltó

Próbakörnél, még indulás előtt érdemes leellenőrizni a kuplung holtjátékát, jó esetben a pedálnál kis mértékű ellenállást kell tapasztalunk. A tengelykapcsoló felengedésekor ideális esetben a fogáspont középen van. Kopásra gyanakodhatunk, ha a kuplung mélyen vagy magasan fog, ha elinduláskor az auto rángat, csikorog, esetleg gyanús hangok szivárognak.

 

- Utastér

A belső térben ellenőrizzük le a kormány, a pedálok, a kapcsolók, valamint a kárpit állapotát. Ezek alapján megtudjuk nagyjából állapítani, hogy a gépjárművet mennyire használták el. Ellenőrizzük le az elektromos egységeket, mint a rádió, ablakemelő, ablaktörlő, ülés állító,  és a könnyen meghibásodó ülésfűtés. Indítás után várjunk egy kicsit és ellenőrizzük a klíma teljesítményét, és halgassuk meg, hogy nem hallható-e az üzemi hangon kívül más, eltérő zörej. Az autóklíma tisztítás elhanyagolásából adódóan felgyülemlett szennyeződések, rontanak a klíma teljesítményén. Említsük meg, hogy nem csak vásárlás, de autóbérlés esetén is ügyeljünk a belső tér és a klíma helyes működésére. Ellenőrizzük le a kormány és a szervó működését, ugyanis az idő múlásával csökkenhet a kormányműszivattyú teljesítménye, amiből egyenesen következik a kormányzás nehézsége. Tehát hibás működést sugall, a túl nagy erőt igénylő kormányzás.

Ezek a fő szempontok, amikre odafigyelve már egy lépéssel közelebb kerülünk a megbízható gépjármű vételéhez. Így az eredetiségvizsgálat és az autóátírás után, nyugodt szívvel indulhatunk haza, frissen vásárolt gépjárművünkkel.